Miesjoki
Alkuperäisen taimenen ja harjuksen kotijoki, jota tuetaan istutuksilla
Kohteen tiedot:
Miesjoki
Miesjoki laskee Oulujärven itäosaan Mieslahden perukkaan. Joki alittaa sekä Kajaani-Kuusamo tien (valtatie 5) noin kaksi kilometriä Kontiomästä pohjoiseen sekä alajuoksulla vielä Kajaani-Oulu tien (valtatie 22) noin kaksi kilometriä Mieslahdesta itään. 5-tieltä joen latvoille pääsee Puikkokoskelle menevää metsäautotietä sekä edelleen siitä haarautuvia teitä myöten.
Miesjoki on pieni metsäjoki. Joen latvoilla ei ole isoja järviä, vaan joki kerää vetensä useista lähdepuroista. Joki virtaa pysähtymättä koko parinkymmenen kilometrin matkan. Puikkokosken kämppä on suunnilleen joen puolivälissä. Puikkokosken alapuolella joki virtaa noin 5-10 metriä leveässä uomassa. Se on suosituinta kalastusaluetta. Puikkokosken yläpuolelta löytyy vielä toinen kymmenen kilometriä osin puromaista ja koskipaikoissa matalaa jokea. Pienen joen paras kalastuskausi ajoittuu useimmiten alkukesään. Kookkaimmat kalat eivät niinkään lymyä matalissa koskissa, vaan mutkaisen joen hiekkapenkkoihin kovertuneissa virroissa.
Kalasto ja hoito
Mieslahteen laskeva Miesjoki kuuluu vanhaltaan Oulujärven taimenjokiin. Joessa on luonnossa lisääntyvä taimenkanta ja varsinkin runsasvetiseen aikaan on mahdollisuus tavoittaa jokeen noussut järvitaimen. Pääosin saaliiksi saadaan noin kilon painoisia taimenia, jotka ovat kuitenkin peräisin osakaskunna joki-istutuksista. Pyyntikokoisten istutukset tehdään joen suosituimmalle alueelle, eli Puikkokosken ja Oulujärven välille. Joessa on myös luonnon harjuskanta ja kappalemääräisesti harjus on joen yleisin saaliskala. Taimenen ja harjuksen pienpoikasia istutetaan myös pitkin jokivartta. Kalastajan vastuulla on vapauttaa kasvamaan kaikki koukkuun tarttuneet poikaset. Parasta on kun irrottaa vaelluskalan poikaset varovasti ja juurikaan niitä vedestä nostamatta.
Miesjoen potentiaaliset taimenen kutupaikat sorastettiin kesällä 2019 Fortumin kalanhoitovelvoitteen yhteydessä. Nyt odotamme sekä taimenen kutuparien löytävän uudet kutuapaikat, että harjuksen kannan vahvistumista jokialueella.
Kaikissa koskikalastuksessa ja muodoissa alueellamme on väkäsetön koukku!