Kongasjoki

Kongasjoki

Taimen ja harjus pääsevät kutemaan Paltamossa!

Kohteen tiedot:

Kongasjoki

Kongasjoki laskee Osmankajärvestä Kivesjärveen. Joki kuohuu Kivesvaaran länsipuolella jatkuvana koskien ja suvantojen vuorotteluna. Reilun kymmenen kilometrin metsätaipaleella on kymmenkunta nimettyä koskea sekä lukuisa määrä kalapaikaksi potentiaalisia virtaisia suvantoja ja jokimutkia.. Voipa siellä törmätä muinaisten kalamiesten patojen jäännöksiinkin (Lapinpato ylävirrassa, ks. kansalaisen karttapaikka).
Kaikki potentiaaliset kutupaikat on kunnostettu koskien niskoilla 2018-2019.

Kivesvaaran tiestä erkanee kylätie jokivarteen ja jatkuu metsäautoteinä asumattomalle yläjuoksulle. Joen itärannalla on kalastuspolku opasteineen sekä kolme hyvää kotakeittiöillä varustettua kaikille avointa kotaa, puuliiterit ja wc:t. Huolletut kodat ovat Leilinkoskella, Kiltunniemessä ja Lantinkoskella ja kodissa voi vaikkapa yöpyä makuupusseilla ja kirjoittaa retkipäiväkirjaan kokemuksiaan.

Kongasjoki on noin 10 metriä leveä metsäjoki, jonka kalapaikat tavoittaa mukavasti yhtä rantaa kalastaen. Erämaisen Kongasjoen taukopaikkoineen tavoittaa helposti, mutta alue sopii myös retkeilykalastukseen. Alkukesästä kalaretken voi tehdä myös kulkemalla kanootilla joen läpi. Kanoottivaelluksen aloituspaikaksi sopii esimerkiksi Osmankajärven veneranta tai kotapaikat lyhyemmille retkille.

Kalastuksen lisäksi Kongasjoki soveltuu hienosti lintu- ja kasviretkien kohteiksi. Osmankajärvessä on pohjoisen järven piirteitä. Jokivarressa voit päästä tarkkailemaan majavaa tai saukkoa, Rantakuusikoissa elelee liito-orava. Kalasääski ja isot kanalinnut asustelevat maisemissa. Joella asustelee koskeloita, taveja, telkkiä ja sinisorsia, Tuulenkaadosta voi helähtää peukaloisen ponteva laulu. Rantaluhdilta voit löytää kaarlenvaltikan, kämmeköitä ja rentukkarivistöt.
Kaikissa koskikalastuksessa ja muodoissa alueellamme on väkäsetön koukku!